Empati Konseptiyle Tasarlanan Yenilikçi Aydınlatma: Alexey Danilin İmzası

Aydınlatma Tasarımında İnsani Dokunuş: Empathy Zemin Lambası

Aydınlatma tasarımında yeni bir sayfa açan Alexey Danilin, Empathy adını verdiği zemin lambasıyla kullanıcıların duygusal ve pratik ihtiyaçlarına odaklanıyor.

Tasarımcı Alexey Danilin, günlük hayatta sıkça karşılaştığımız bir nesneye, empati kavramını entegre etme görevini üstlenmiş. Empathy adını taşıyan bu zemin lambası, orijinal tasarımı, hareket sensörü, ayarlanabilir aydınlatma gücü ve döner sistem özellikleriyle dikkat çekiyor. Tasarımın benzersizliği, kullanıcının pratik ve duygusal ihtiyaçlarına adapte olabilme yeteneğinden kaynaklanıyor. Hareket sensörünün yerleştirildiği açılı demir çubuk yapısı sayesinde, kullanıcılar masada otururken veya geçerken lambayı kolayca kontrol edebiliyorlar. Pandemi döneminde trafik yönetiminin önemi göz önünde bulundurulduğunda bu özellik, kullanıcıların lambayı yemek yerken veya el işi yaparken kirletmek istememeleri durumunda da oldukça işlevsel.

Empathy projesi, bir insanın zemin lambasını nasıl kullandığını, hangi koşullar altında kullanıldığını ve lambanın bir insanın hayatındaki farklı duygusal ve pratik durumlara nasıl adapte olabileceğini anlamak için empati ilkeleri kullanılarak tasarlanmıştır. Bu amaçla, sevdikleri, meslektaşları ve yabancıların evlerde, kafelerde, ofiste ve diğer mekanlarda gözlem yaparak araştırmalar yapılmıştır.

Teknik özelliklerine bakıldığında, lambanın yüksekliği 1420 mm, genişliği 800 mm, derinliği ise 300 mm. Malzeme olarak metal, akrilik, LED kullanılmış ve 14W, 3000K, 1210 lm, 90 CRI özelliklerine sahip. Döner mekanizma 90 derece yukarı ve aşağı, sağa ve sola 360 derece hareket edebiliyor. Hareket sensörü, ışık akışının gücünü ayarlayabiliyor.

Kullanıcılar, hareket sensörü ile gücü ayarlayarak çalışma, okuma ve dinlenme için ışığı kullanabilirler. Ayrıca, kullanıcılar 90 derece dikey ve 360 derece yatay bir dönüş sistemi kullanarak aydınlatma açısını ayarlayabilirler. Lamba, oteller ve kafeler gibi insanların yoğun olarak bulunduğu kamusal alanlarda da dokunmadan kullanılabildiği için virüslere karşı koruma açısından önemlidir.

Proje, 2023 Nisan ayında Moskova'da başlamış ve 2023 Aralık ayında Moskova'da tamamlanmıştır. Nisan 2024'te Moskova'da sergilenecektir. Tasarımın arkasındaki araştırma, empati kavramının bir insanın kendisi için değil, diğer insanların duyguları ve ihtiyaçları üzerine odaklanmasını sağlar. Bu, sadece kendi ihtiyaçlarınızı incelemenin popüler bir ürün yaratmak için yeterli olmadığı için tasarımcı için çok önemlidir. Bu nedenle, böyle basit bir nesnenin dünyayı daha insan merkezli hale getirmeye nasıl yardımcı olabileceğini anlamak için farklı mekanlarda insan davranışını incelemek ve anketler yapmak üzere bir araştırma yapılmıştır.

Yaratıcı, teknik veya araştırma zorluklarının üstesinden gelmek, tasarımın önemli bir parçasıydı. Hareket sensörünün yerleştirileceği bir şekil bulma arayışı önemliydi, çünkü sensörün konumu, farklı senaryolarda kullanımı kolay olmalıydı. Örneğin, bir kişi masada çalışırken veya geçerken. Bu nedenle, önce bir kişinin otururken ve ayakta dururken kullanabilmesi için sensörün yüksekliği belirlendi. Ardından, döner bir mekanizma yaratma ihtiyacına dayanarak şekil belirlendi.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Alexey Danilin
Görsel Kredileri: IP / COPYRIGHT / IMAGE / PHOTO / SOUND / VIDEO CREDITS Image #1: Maytoni brand visualizer Dmitry Cherednikov, 2023, Image #2: Maytoni brand visualizer Dmitry Cherednikov, 2023, Image #3: Maytoni brand visualizer Dmitry Cherednikov, 2023, Image #4: Maytoni brand visualizer Dmitry Cherednikov, 2023, Image #5: Maytoni brand visualizer Dmitry Cherednikov, 2023.
Proje Ekibi Üyeleri: Lead designer: Alexey Danilin, Engineer: Nikita Morozov, Product manager: Elena Slivka. Assistant product manager: Anastasia Orlova. Visualizer: Dmitry Cherednikov.
Proje Adı: Empathy
Proje Müşterisi: Maytoni


Empathy IMG #2
Empathy IMG #3
Empathy IMG #4
Empathy IMG #5
Empathy IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun